Husligt bygge !

Bilder när huset byggs

Snabblänkar på den här sidan:
Till taklagsfest
Upp med pannor på taket

Äntligen är vi igång !

Den 26 novenber började Andreas med förberedelserna, ställde hit byggsåg, elcentraler, tryckluft etc. Onsdag kväll hade han och hans medhjälpare lagt delar av bjälklaget, se nattbilden nedan.

Halva bjälklaget på plats

Redan till helgen var bjälklaget utlagt och gångytorna av plywood hade börjat läggas ut. Bilderna nedan visar läget under helgen, bilderna tagna den första december. Det går ganska fort.

Efter en vecka 1

Det som inte syns är att det hela veckan regnat ymnigt, så allt är genomblött. Notera att den lilla väggen, hörnet mot terassen, redan är nedsågad för att bjälklaget skall få plats där.

Efter en vecka 2

Efter ytterligare några dagar är regelverket mot vägen rest, Andreas planerar att lägga nockbalken på plats under torsdagen. Vi får se hur det går. Huset börjar gestalta sig.

Första väggens regelverk

Den befintliga fasaden mot vägen är riven, bara vindtätning ligger utanpå reglar och isolering. I väggen hade några hundratusen flugor planerat att övervintra, snickarna sopade undan den i bokstavliga drivor!

Panelen riven

Fram till helgen så är några av takstolarna, eller högbenen, lagda på plats, och siluetten kan börja anas från vägen

Från vägen

Den elfte december är några av takstolarna mot huset på plats. det blir ett rejält överhäng över altanen, bra att ha som skydd när sommarregnet faller. Dagen efter är alla takstolar på plats, och när snickarna går hem så är regelverket för den norra gavlen nästan helt klart. Som sagt, det går fort nu.

takstolar i sydöstra hörnet

takreglar mot befintlig fasad

gavel mot norr

Till helgen den 15: och 16:e så hade tre fjärdedelar av taket lagts. Vyn nerifrån vägen blir allt tydligare.

Vy från vägen, delar av taket på

Det börjar kännas lite som inomhus, när man är inne under taket. En vecka kvar till jul, hur kommer det att se ut då? På söndagen kom ställningar på plats, alltså så kommer snart fasadpanelen att spikas på.

Vy från norr

Byggställning på plats Ställningar på plats

Taklagsfest

Kvällen den 19:e avslutades takkonstruktionen, inklusive anslutningen till det befintliga huset. Dck utan taklagsfest.

nattvy på taket

Morgonen efter spikades några läkt fast på pappen, så att den inte skulle blåsa av. Läktning utanpå regelverket utfördes under veckan, och när julhelgen kom var nästan hela huset svept i vindskyddsväv. Bilderna nedan tagna under julhelgen.

Vy från norr igen

Vy från terassen på julafton

Till sidans topp

År 2008

Första arbetsveckan på året har fönster, provisorisk dörr och panelen blivit monterad på fasaderna. Några dagar till, så kan snickarna bygga på insidan, och inte vara bekymrade att det ideliga regnandet. Fyra av den gångna veckans dagar har det regnat rejält, egentligen bara fredagen som det var uppehåll. Då lades taket på den lilla entretaket på och takpapp på det.

Vy från nordvast

På några ställen så är taket inte tillräckligt tätt än, vid skarven till den befintliga byggnaden läcker det, bilden visar att det faktiskt redan svartnat lite i träet på ett ställe!

svarta fläckar

Ytterligare en vecka senare, hattlocken börjar komma på plats, Fönsteromfattningarna ligger i garaget och väntar på färg. Vindskivorna uppspikade. Inuti börjar det yttersta isoleringen komma på plats, det börjar bli tystare inne i huset, det börjar alltså kännas som ett hus!

Fasaden från sydost

Strax före jul, i hård sydlig vind, och hällregn, så läckte vatten in i köket. Vi passar på att be Andreas att lägga om hela taket, ny papp, regelverk och nya pannor. Svart var det innan, nu skall det bli tegelrött! Nedan, vy från berget ner på det fortfarande svarta taket.

Taket från nordost

Efter ytterligare en vecka, dock utan full arbetsinsats, så är fasaden färdig, återstår målning. Vi bestämmer att ställningen skall stå kvar någon vecka extra, det blir så mycket enklare att måla då.

Fasaden från sydväst

Under veckan så har vi börjat måla fasaden, på bilden nedan ser man att vindskivan fått en första strykningen. Största delen av taket på nybygget är läktat och klart för plåtslagaren, som slägger plåt i ränndalarna, takfotsplåt, hängrännor och stuprör. I förgrunden ligger det befintliga taket kvar, och den blå slangen är tryckluft till spikpistolen.

Läktat och klart

Den 7:e februari har det befintliga taket rensats från gamla pannor och gammal läkt. Ny papp och läkt håller på att läggas, och det är lite bråttom, om några timmar kommer de nya takpannorna med lastbil, som kommer att lyfta dem upp på taket med kranen. Fyra snickare jobbar! Notera takfotsplåt och nya hängrännor.

Jalla, jalla

Till sidans topp

Pannor på taket

Snickare i vintersol

Bilden ovan, fyra snickare som väntar på att lastbilschauffören skall lyfta upp första pallen med takpannor. Nedan hänger första pallen i kranen. Chauffören ställer den försiktigt på nocken, och alla hjälps år att fördela paketen över taket.

Jalla, jalla

Någon timme senare är alla paketen med pannor fördelade över taket. Innan det är dags att lägga dem, så skall ventilationsdonen monteras över hela taket. När hålen till donen borras, konstaterar vi att virket är friskt, men lite fuktigt. troligen en konsekvens av dålig ventilation och en riktigt regnig sommar och höst.

Fördelat och klart

Litet behändigt ventilationsdon, borra ett 70 mm hål, spika fast donet, klart!

Rad med ventiler

Torsdag morgon, frostnupet och glashalt tak. Vi avvaktar att temperaturen kommer över noll, innan ränndalarna kapas och justeras. Skillnad med röda pannor, vi tycker att det är ett lyft, färgen matchar mycket bättre mot den gula fasaden.

Rött var det här!

Sista veckan med byggnadsställning. Andra strykningen pågår. Vem kunde tro att vi skulle ha möjlighet att måla fasad i mitten på februari?

Far runt med penseln.

Ställningarna rivna, nedan, huset visar upp fasaden.

mitten på februari

Och den hemmagjorda källardörren sitter på plats. Nu går vi in på insidan, där det kommer att ske saker den närmsta tiden.
Klicka på länken dit!

Början på mars

Till sidans topp