Grundligt bygge, från grop till grund !

Kommentarer och bilder från arbetet med grunden

Snabblänkar på den här sidan:
Till gjutningen
Till murningen

Onsdag den 5 september kom Larsa vid sju-tiden, och på kvällen stod formen på plats.

Formen på plats

På fredagen dök Mats från JM-rör och lade ut slang för vattenburen värme på frigoliten. Nu skall det bara på en armeringsmatta ovanpå värmerören, därefter är det klart att gjuta.Vi hoppas på bra väder, då kommer gjutningen att ske vecka 37.

värmeslingor

Onsdagen den 12 september, bra väder.

Under dagen gjuter Larsa sulorna på övre delen, och plattan på den nedre. Därefter sätts snören ut, för att vara rätsnören när grunden muras. Enligt plan skall grundmurarna vara klara till helgen.
När jag kom hem, placerade jag ett mynt under varje hörnsten, så att det alltid skall finnas pengar i huset.

Sulor

Här framgår husets oregelbundna form. Larsa klagar lite på att kvadratiska hus är lättare att bygga . . .

plattan

Blivande källargolv. Notera nedan, mynt i varje hörn, skall alltid finnas under varje hörnsten! Strax intill kommer värmerören upp ur plattan.

mynt mot fattigdom

2009 09.13 Källarmurarna reses, bra väder idag också.

På morgonen kom murarna och började resa källarväggarna. När jag kom hem från jobbet så såg det ut som på bilderna nedan. Något senare så kommer grabbarna tillbaka och fortsätter.

Källarväggar från infarten

Vy från vägen vid soptunnan

Nedan läggs de första stenarna av sista (översta) varvet under kvällsarbetet. Det spås sämre väder i morgon, så mycket som möjligt klaras av innan dagen är slut.

Kvällsjobb

Här nedanför ser du läget när kvällens sista sten är lagd. Det blev sent, klockan var strax före 21.

Efter kvällsjobbet

Tre murare en fredagmorgon i september, klara att köra igång.

Tre trötta murare

Fredag eftermiddag så är uppmurningen av grunden klar. Ett lager puts hann grabbarna med innan det började regna.

Fredag eftermiddag

Bilden nedan visar de två blivande rummen i källaren, apparatrummet till vänster på bilden, och råkällaren till höger. Från råkällaren kommer man in i krypgrunden, via hålet i förgrunden.

Grunden

Några veckor senare

Väggen mot altanen blev inte putsad eftersom det var för trångt mellan muren och befintlig mark. Mats kom med grävaren och grävde ut en halvmeter till, efter det kom Larsa och putsade den sista biten. Därefter började vi montera Platonmattor och återfylla med makadam närmast grunden. Söndag 1 oktober kom Mats återigen med grävaren och förberedde för L-stöd, som kommer att bära upp den parkering som är planerad framför den kommande entrén.

Graven mot terassen

Grunden har fått en platonmatta mot den putsade muren. återfyllningen med makadam är här påbörjad. Notera vattenförsörjningen, den kommer att användas även i framtiden.

Mellanväggen

Inuti den ommande krypgrunden så skall hela fickan mot källaren fyllas med makadam. Det är bara att börja skotta makadam i kärran och köra in det.

tunga steg

Fyll kärran, uppför backen, upp på grundmuren och bromsa i nerförslutet, samtidigt med en sväng åt höger, också tippa och sprid ut!

12 ton senare

12 ton makadam senare, graven fylld och ett hyfsat jämt "golv" i kryputrymmet.

Här skall stödväggen stå

Lasse skall prata med en kompis som har kranbil, så vi kan få L-stöden på plats. Om jag inte är hemma då dom kommer, så har jag märkt ut var dom skall stå.Mer om markarbeten och sådant på särskild sida, klicka här

Under helgen så gjöt jag en klack och murade igen hålet mot altanen. Ingen ingång för rådisarna. Kommar att göra likadant med hålet mot vägen, när l-stöden är på plats och återfyllningen är pågående.

Nymurat

Grunden är nu klar, det finns inte mer att göra på den. Någon återfyllning dock kvar att göra. I morgon, den 26:e november, kommer Andreas och börjar med själva huset. Det som hänt sedan senaste uppdateringen är att hålet i den västra grundväggen är igensatt, på samma sätt som andra sidan. Det är fyllt med makadam på norra sidan, på den östra, mot altanen behövs ytterligare fyllning. På södra fasaden skall ett markavlopp för stuprännan grävas ner, det skall anslutas till dräneringsbrunnen vid sydvästra hörnet.
Bilden nedan visar läget den 25 november. I bakgrunden stryker Cristine färg på hattläkten. Både panelen och läkten skall ha en strykning innan den sätts upp, så behövs inte nästa strykning göras förrän till våren.

Grunden den 25:e november 2007

 

Till sidans topp